Uusia metallin osaajia Sastamalaan, Sasky

Kuvassa hitsaaja uusia metallin osaajia Sastamalaan työllisyyskoulutuksesta hitsaamassa

Kuvassa hitsaaja eli uusia metallin osaajia Sastamalaan

Tavoite

Koulutettava työllistyy yksilöllisen koulutuksen kautta nopeasti metallialan yrityksen palvelukseen. Koulutuksessa työnhakija päivittää ja lisää osaamistaan esimerkiksi suorittamalla alan osatutkinnon tai muun osakokonaisuuden. Koulutus sopii hyvin myös alanvaihtajille. Uusia metallin osaajia Sastamalaan -työvoimakoulutus on syntynyt SASKY koulutuskuntayhtymän ja Sastamalan kaupungin yhteistyönä kone- ja metallialalle. Yhteistyössä mukana olivat myös Sastamalan työllisyys- ja elinkeinopalvelut, Aiko Academy, Saskyn henkilöstöä ja hanketyöntekijöitä sekä Pirkanmaan TE-toimisto että ELY-keskus.

Toteutus

Ennen koulutuksen aloitusta kartoitettiin metallialan työnantajat ja selvitettiin heidän rekrytointitarpeitaan. Tämän jälkeen kartoitettiin henkilöt, joilla oli jo kokemusta metalliteollisuudessa työskentelystä ja mahdollinen tutkinnon osa. Sasky järjesti kiinnostuneille asiakkaille ja yrityksille infotilaisuuden, jossa koulutuksen järjestäjä kertoi koulutuksesta, yritykset pääsivät esittäytymään ja työllisyyspalvelut kertoivat koulutuksen tukimuodoista. Lisäksi tilaisuudessa työnhakija-asiakkailla oli mahdollisuus verkostoitua yritysten kanssa.

Ensimmäinen koulutus Sastamalassa alkoi keväällä 2022. Koulutuksen alussa opiskelijoiden osaaminen kartoitettiin ja tehtiin suunnitelmat puuttuvan osaamisen hankkimisesta. Osa opiskelijoista suuntautui hitsaajan työtehtäviin ja osa koneistukseen.

Koulutus on yrityksille maksutonta. Yritykset järjestivät opiskelijoille työpaikkavierailuja, jossa oli mahdollisuus tutustua sekä työnantajaan että työtehtäviin ja -ympäristöön. Osaamisen kehittyessä opiskelijat siirtyvät työelämään joko koulutussopimuksella, oppisopimuksella ja tai kokoaikatyöhön.

Toimivuus ja jatkomahdollisuudet

Malli on todettu toimivaksi, sillä Uusia metallialan osaajia -koulutuksia on toteutettu non-stop ajatuksella ja keväällä 2023 on alkamassa neljäs koulutus. Tämä on ollut osa seutukaupunkien osaamispilotteja Ketterää osaamista -hankkeessa. Mallia on lähdetty toteuttamaan myös Ikaalisten ja Parkanon alueelle ravitsemisalan ja asiakaspalvelun osaajille keväällä 2023. Suunnitteilla on myös kone- ja metallialan työvoimakoulutus Ikaalisten ja Parkanon alueilla.

Yhteystiedot ja linkit

SASKY koulutuskuntayhtymä »
Koulutukset TE-hallinnon kanssa yhteistyössä | Sasky »
Uusia metallin osaajia Sastamalaan (office.com) »
Uusia metallialan osaajia -työvoimakoulutus – YouTube »