Seutukaupunkien monikampusmallit
Monikampus-toimintamallia on kehitetty eri seutukaupungeissa paikallisesti tunnistettujen osaamistarpeiden pohjalta. Tavoitteena on ollut luoda yhteneväiset alueelliset rakenteet, joissa elinkeinoelämän osaajatarpeisiin vastataan ketterästi sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä.
Monikampus-toimintamallit ovat eri seutukaupungeissa edelleen eri vaiheissa. Alueelliset monikampusmallit eivät ole staattisia, vaan ne kehittyvät jatkuvasti. Tutustu, miten eri seutukaupungeissa monikampus-toimintamallia toteutetaan.
Tutustu eri seutukaupunkien monikampusmalleihin 2023
Iisalmi
Yhteistyötä tulevaisuuden Ylä-Savon rakentamiseksi!
Iisalmen seudulla on kehitetty alueelliset lähtökohdat ja tarpeet huomioiva yhteistyömalli ns. Ylä-Savon osaamisen kehittämisen malli eli YHESSÄ – Osaamisverkosto, jolla pyritään vastaamaan ketterästi paikallisen elinkeinoelämän osaajatarpeisiin. Toimintamalli yhdistää alueen keskeiset toimijat yhteistyöhön, jonka tavoitteena on mm. ennakoida osaamistarpeita, koordinoida koulutuksen saatavuutta ja näin varmistaa eri toimialojen ja yritysten osaamistarpeisiin vastaaminen.
Lähtökohdat
Iisalmen alueen eri toimijat, joiden yhdistävä tekijä on osaavan työvoiman haasteisiin vastaaminen, saivat yhteistyöllä aikaan Ylä-Savon aluetta palvelevan ekosysteemin –Ylä-Savon osaamisen kehittämisen mallin, jossa tulevaisuuden osaamistarpeita tarkastellaan ja niihin vastataan yhdessä. Malli pohjautuu Sitran Osaamisen aika -hankkeessa tuotetusta Ylä-Savon akatemia – monikampusmallista. Mukana toiminnassa mm. alueen yritykset ja oppilaitokset, Ylä-Savon kunnat, TE-palvelut, hankkeet sekä järjestöt.
Toteutukset
Mallissa verkostokeskuksena ja toiminnan koordinoijana toimii Ylä-Savon ammattiopisto. Seudullinen ennakointiryhmä määrittelee toiminnan painopisteet ja ohjauksen vuosittain. Yritykset toimivat mallissa asiakkaina ja kumppaneina sekä tuovat mm. ennakointifoorumeissa esille oman toimialansa näkemystä tulevaisuuden osaamistarpeista. Alueen koulutuksenjärjestäjät ja kunnat huolehtivat siitä, että koulutuksen resurssit kohdistuvat yhdessä havaittuun, tulevaisuudessa tarvittavaan osaamiseen.
Toimintamallin jalkauttaminen on alkanut ja malli kehittyy käytännössä kokemusten pohjalta. Tavoitteena on, että malli skaalautuu asteittain eri toimialojen tarpeisiin. Ylä-Savon alueen kunnat rahoittavat YHESSÄ – Osaamisverkoston koordinointia 1/asukas /kolme vuotta. Tällä hetkellä KesTech osaamiskeskittymä (YSAO, Savonia, UEF) pilotoi mallia teknologiatoimialan osalta.
Ylä-Savon osaamisen kehittämisen malli, YHESSÄ-Osaamisverkosto
Mallin ovat tuottaneet yhteistyössä alueen toimijat.
Yhteystiedot
Ylä-Savon osaamisen kehittämisen mallin verkostokeskus/
Ylä-Savon ammattiopisto
Hannu Juntunen, asiakkuuspäällikkö
Puh. 0400 793 151
hannu.juntunen@ysao.fi
Linkit ja lisätietoa
Lue lisää YHDESSÄ-Osaamisverkostosta YSAO:n sivuilta
Lue lisää KesTech osaamiskeskittymästä
Tutustu Iisalmeen -Maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki 2025
Ketterää osaamista -hanke, Iisalmen kaupunki »
Kankaanpää
Mitä vaan voi tehdä yhteistyöllä
Alueen toisen asteen oppilaitokset tekevät hyvää yhteistyötä yhdistelmäopintojen (kaksoistutkinnon) kehittämisessä. Väyläopinnoilla on luotu malli Satakunnan Ammattikorkeakoulun opintoihin pääsyyn. Alueen työelämätoimijat ovat läheisessä kontaktissa keskenään koko ajan valppaana tuleviin asioihin tarttumisen kanssa, myös monikulttuurisen yhteiskunnan haasteiden kanssa sekä työvoiman saatavuuden lisäämiseksi.
Lähtökohdat
Väestö- ja osaajapula vaaransivat merkittävästi alueen elinkeinorakennetta.
Toteutukset
- Puurekry.fi koulutus-työllistymismalli.
- Paikallisesti tarjotulla (räätälöidyllä) tutkinnon osalla toteutettiin useita työllistymiseen johtavia oppisopimuskoulutuksia kantasuomalaisille ja ukrainalaisille tilapäistä suojaa nauttiville joita tuli merkittävä määrä 2022 Pohjois-Satakuntaa.
- Lähialueen peruskoulun ja lukion opojen alueen elinkeinoelämän tuntemuksen lisäämistä
- Työelämätoimijoiden Yhteistyö ja Maahantuojat -ryhmän perustaminen (työperäisen maahanmuuton edistämiseksi).
Yhteystiedot
Petri Tyrkkö
Tiiminvetäjä Teknologia
Puh. 040 199 4260
petri.tyrkko@sataedu.fi
Keuruu
Oppiva yrityskaupunki
Koulutus ei katso ikää, ei vaadi seiniä eikä usein ole sidottu edes tiettyyn aikaan ja paikkaan. Se on meidän vahvuutemme. Teemme tiivistä yhteistyötä toisen asteen oppilaitosten ja korkeakoulujen kanssa. Kouluttajat tekevät säännöllisesti osaamistarvekyselyjä, joiden perusteella alueelliset koulutukset valikoituvat. Omat koulutustoiveensa kannattaa kertoa myös suoraan oppilaitosten edustajille.
Korkeakoulut järjestävät Keski-Suomen seutukaupungeissa, myös Keuruulla, seutuopintoja, joissa paikallisten ryhmien sparrituki toimii opiskelun tukena.
Keuruun yhteiskoulun lukio on monipuolinen yleislukio, joka tarjoaa upeat puitteet ja valinnanvaraa. Lukiossa voit opiskella yrittäjyyslinjalla, liikuntalinjalla tai yleislinjalla. Voit rakentaa mielenkiintoisen opintokokonaisuuden monipuolisesta kurssivalikoimasta ja täydentää niitä mm. kansalaisopiston kurssitarjonnalla. Tutustu myös ammatillisiin yhdistelmätutkintoihin sekä ammatillisen koulutuksen vaihtojaksoihin.
Toisen asteen ammatilliset oppilaitokset järjestävät tutkintoon johtavia koulutuksia, joissa moni keuruulainen opiskelee oppisopimuksella. Viime vuonna oppisopimuksella on opiskellut yli sata keuruulaista. Opiskella voi myös tutkinnonosa kerrallaan, vaikkapa hankkimalla uuden räätälöidyn osaamisen koko työyhteisölle.
Keuruulaiset työnantajat panostavat työpaikkaohjaajakoulutuksiin. Yhteistyössä TE-toimiston kanssa järjestettävistä rekrykoulutuksista on tullut Keuruulla suosittu tapa kouluttautua suoraan töihin.
Lähtökohdat
Keuruulla toimii toisen asteen toimijoista ainoastaan lukio sekä Koulutuskuntayhtymä Gradian järjestämä lähihoitajakoulutus. Hankkeen aikana on kartoitettu mahdollisuuksia saada uusia koulutusavauksia kaupunkiin.
Keski-Suomen korkeakoulut järjestävät Keuruun lukiossa vuosittaisen korkeakouluviikon sekä kahdesti vuodessa alkavia seutuopintoja. Opintoihin on ollut paikoin haastavaa saada osallistujia.
Toteutukset
Kattava Monikampus-raportti, jossa selvitettiin opiskeluun ja etätyöhön luonnistuvia tiloja Keuruulla sekä millaisia vaatimuksia kyseisille tiloille tulisi olla. Raporttia varten tutustuttiin myös muiden kaupunkien etätyötiloihin sekä pidettiin alueella työpajoja.
Keuruulaisille korkeakouluopiskelijoille järjestettiin kysely, jonka avulla saatiin kuulla opiskelijoiden toiveita paikallisesta tuesta.
Yritysten ja oppilaitosten välistä yhteistyötä pyrittiin avaamaan kaksiosaisten yritystietokorttien avulla. Niin opiskelijat kuin yrityksetkin voivat täyttää kortin ja kertoa toiveitaan yhteistyöstä.
Eri toimijoiden välistä jo entisestäänkin hyvää yhteistyötä on pyritty tiivistämään. Yhteistyö säilyy myös hankkeen jälkeen, sillä säännöllisiä palavereja jatketaan koulutustoimijoiden, Keuruun kaupungin ja Keulinkin välillä.
Yhteystiedot
Hanne Ylitalo
hallintovastaava, kasvu- ja hyvinvointipalvelut
Puh. 040 659 3330
hanne.ylitalo@keuruu.fi
Linkit ja lisätietoa
Koillismaa
Kuusamo Kampus rakentaa digitaalisen ajan korkeakouluyhteistyötä Koillismaalle
Koillismaalla arvostetaan sivistystä. Kuusamolla on pitkät perinteet niin toisen asteen kuin korkea-asteen koulutusyhteistyötä. Yhteistyötä on haluttu tiivistää ja tuoda eri toimijat yhteisen pöydän erään pitkäjänteiseen kehittämiseen. Korkeakoulutusta halutaan tuoda alueelle entistä määrätietoisemmin ja vaikuttavammin. Lisäksi Kuusamo Kampus avaa digitaalisen aikakauden TKI-toiminnan mahdollisuudet seudun elinkeinoelämälle.
Jatkossa Kuusamo Kampus tulee olemaan entistä voimallisemmin monipaikkainen alueen ja sen lähiympäristön elinvoimaa edistävä monialainen toisen ja korkea-asteen koulutuksen keskus (seutukampus). Se on niin oppimisympäristö kuin yhteistyöverkosto.
Lähtökohdat
Korkeakouluopintoja on suoritettu alueella myös tutkintoperusteisesti, esimerkiksi insinööreiksi, sairaanhoitajiksi ja maistereiksi. Lisäksi täydentävää korkeakoulutusta tuottaa esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto. Korkeakouluyhteistyötä tehdään useilla tahoilla ja esimerkiksi Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpolis Oy tekee jatkuvasti korkeatasoista tutkimusta niin yliopistojen kuin ammattikorkeakoulujen kanssa. Kaupungin strateginen tavoite on lisätä alueella tehtävää etä- ja monipaikkaista työtä, mikä tarkoittaa myös uusia vaatimuksia koulutukselle ja mahdollisuuksia TKI-toiminnalle etäisyyksien menettäessä digitaalisella aikakaudella merkitystään.
Toteutukset
Kuusamon kaupunki toimii verkostotoiminnan koordinoijana ja alustana, joka mahdollistaa kumppaneiden kanssa työelämän tarpeisiin vastaavien koulutusten saatavuuden alueella. Kuusamo Kampus yhteistyösopimuksen on ensimmäisessä vaiheessa allekirjoittanut 14 toimijaa niin toisen kuin korkea-asteen oppilaitoksia, vapaansivistystyön toimijoita, lähikuntia, yrittäjäjärjestöjä ja kehittämisyhtiö.
Yhteystiedot
Kuusamon kaupunki
Anne Koski-Heikkinen
Sivistystoimenjohtaja
Puh. 040 860 8086
anne.koski-heikkinen@kuusamo.fi
kasvatus- ja sivistystoimen toimiala
Auli Posio
kampuskoordinaattori
Puh. 040 860 8470
auli.posio@kuusamo.fi
kasvatus- ja sivistystoimen toimiala
Kristiinankaupunki
Monimuotoisuudella kukoistukseen
Kristiinankaupunki kehittyy valtavaa vauhtia Suupohjan rannikkoseudun vihreän talouden keskukseksi ja huomio on tätä kautta keskittynyt tulevaisuuden osaajien kouluttamiseen ketterillä koulutusratkaisuilla. Alueella pyritään myös vastaamaan työvoimapulasta kärsivien toimialojen, kuten hoiva- ja palvelualan työvoimatarpeisiin tarjoamalla samalla työllistymistilaisuuksia yhdelle Suomen suurimmalle maahanmuuttajakeskittymälle.
Lähtökohdat
Kristiinankaupungissa toimii kaksi lukiota, suomenkielinen ja ruotsinkielinen. Haasteena on ollut, että opiskelijat muuttavat pois kaupungista suorittamaan jatko-opintoja, joko heti peruskoulun tai lukion jälkeen. Toisaalta opiskelunsa päättäneiden nuorten aikuisten muuttoliikenne takaisin on piristynyt viime vuosina, mutta ketterät opiskelumahdollisuudet auttaisivat vähentämään opiskeluperusteista poismuuttoa.
Toteutukset
Vamian kanssa suunniteltu Ukrainalaisille hoiva-avustajakoulutus keväälle 2023. Molempien lukioiden tilat kartoitettu Kristiinankaupungissa asuvien etäopiskelijoiden käyttöön.
Yhteystiedot
Kristiinankaupungin Elinkeinokeskus Oy
Koulukatu 3
64100 Kristiinankkaupunki
Puh. 040 5693 796
business@krs.fi
Aukioloajat: 08:00-16:00, Maanantai-Perjantai
Loimaa ja Uusikaupunki
Osaamista seutukaupunkiin!
Loimaalla ja Uudessakaupungissa monikampukselle on rakennettu toimintasuunnitelma. Molemmissa kaupungeissa on koottu osaamisryhmät, jotka tarkastelevat työvoima- ja osaamistarpeita, myös ennakoivasti. Monikampusmallia ryhdytään jalkauttamaan vähitellen vuonna 2023.
Monikampuksen tavoitteena on vahvistaa oppilaitos- ja yritysyhteistyötä. Hybridiopetuksen pilotteja käynnistetään ammattikorkeakoulun ja seutukaupunkien yritysten yhteisvoimin. Monikampuksessa huomioidaan myös maahanmuuttajien koulutustarpeet ja pyritään vastaamaan niihin.
Keskeisenä tavoitteena on myös lisätä seutukaupunkien veto- ja pitovoimaa erityisesti niin, että vahvistetaan osaavan työvoiman saamista ja alueella jo olevan työvoiman kehittymistä.
Lähtökohdat
Osaamisryhmien kokoonpano: edustajat Novidasta sekä ammatillinen että lukioedustus, yrityksistä, yrittäjäjärjestöistä, kaupunkien elinkeinotoimesta ja sivistystoimesta, kaupungin kehittämisyhtiöstä ja TE-palveluista. Ryhmien keskustelunaiheina ovat olleet alueen koulutustarpeet ja millaista koulutusta alueelle pyritään saamaan. Lisäksi on keskusteltu myös oppilaitos-yritysvierailuista.
Väyläopintoja on toteutettu yhteistyössä Satakunnan AMK:n kanssa.
Novidassa toimii kaksi etäopiskelupistettä, Hubi Loimaalla ja Pointti Uudessakaupungissa.
Toteutukset
Ammattikorkeakouluopiskelijoiden vierailupäivät seutukaupungeissa.
Lähihoitajasta sairaanhoitajaksi koulutuspilotti.
Maahanmuuttajien koulutuspilotti liiketoiminnan perustutkintoon liittyen.
Yhteystiedot
Jarkko Heinonen, jarkko.heinonen(ät)uusikaupunki.fi, elinkeinojohtaja, Uusikaupunki
Paavo Laaksonen, paavo.laaksonen(ät)loimaa.fi, kehitysjohtaja, Loimaa
Anne Mähönen, anne.mahonen(ät)novida.fi, laatupäällikkö, Novida
Parkano
Yritysyhteistyötä koulutuksen kanssa
Parkano-Kihniö alueella on muodostettu koulutustyöryhmä, jossa ovat mukana Parkanon kaupunki, Kihniön kunta, alueen yritykset, SASKY koulutuskuntayhtymä, Sataedu sekä Kehitys-Parkki Oy. Koulutustyöryhmän tavoitteena on tiivistää alueen yritysten, koulutuksen järjestäjien ja Parkanon kaupungin sekä Kihniön kunnan yhteistyötä ja vastata yrityksistä lähteviin alueen koulutustarpeisiin. Yhteistyön toimintasuunnitelma on vuosikellon muodossa, jonka avulla yhteistyötä myös kehitetään vuosittain eteenpäin.
Lähtökohdat
Toiminta-alueella on paljon teollisuusyrityksiä ja huoli työvoiman saatavuudesta on huolestuttanut pitkään. Koulutustyöryhmä on rakentunut aluksi kone- ja tuotantotekniikan opetuksen ympärille. Myöhemmin mukaan on otettu logistiikka-, sosiaali – ja terveysalan koulutus sekä lukiokoulutus kokonaisuutena. Yhteistyö on johtanut tuloksiin ja esimerkiksi logistiikka-alan koulutuksen suorittaneille on löytynyt työpaikka alueen yrityksissä nopeallakin aikataululla.
Toteutukset
Yritysyhteistyön avulla on toteutettu vuosikellon mukaan mm.
- Vanhempainiltoja yrityksiin.
- Teknologiatorstai.
- Naistenpäivätempaus paikallisessa yrityksessä sekä luokkavierailuja.
- Lisäksi on toteutettu yhteistyössä konehankintoja, kesätöitä opiskelijoille ja hankittu tietokoneita. Edelleen toimintaa kehitetään ja mietitään uusia ideoita.
- Vuosikellon toteutuksien myötä opiskelijamäärät (kone- ja tuotantotekniikan sekä sosiaali- ja terveysalalla) on saatu nousuun.
- Seuraavaksi varmistetaan, että olosuhteet ja laitteet koululla vastaavat ’mainospuheita’ ja myös yrityksiltä tulevia osaamistarpeita.
- Kone-ja tuotantotekniikan insinöörikoulutus monimuotokoulutuksena (TAMK).
- FennoSteel ja SASKY hankkivat yhdessä laserleikkauskoneen Parkanoon.
Parkanon mallin vuosikello
Yhteystiedot
Kehitys-Parkki Oy
Jari Pihlajamäki, yritysneuvoja
www.kehitysparkki.fi »
Linkit ja lisätietoa
Lue lisää Parkanosta
Lue lisää Ketterää osaamista -hankkeesta
Raahe
Monikampus -mallilla osaajia alueen tarpeisiin
Korkeakouluyhteistyötä on Raahessa kehitetty Monikampus-toimintamallilla. Seutukunnalle tärkeät koulutukset tuodaan alueelle olemassa olevia oppimisympäristöjä hyödyntäen. Tavoitteena on vastata Raahen seutukunnan yritys- ja työelämän osaajatarpeisiin sujuvoittamalla osaavan työvoiman saatavuutta niin toisen asteen kuin korkea-asteen osaajien osalta.
Lähtökohdat
Raahe on ollut perinteisesti koulu- ja opiskelukaupunki. Toisen asteen koulutus (ammatillinen koulutus ja lukio) on aina ollut tärkeä alueelle. Korkeakoulut ja tutkimuslaitokset lopettivat toimintansa Raahessa vuoden 2014 tienoilla, ja vähitellen huomattiin, ett korkeakoulutetusta työvoimasta alkoi olla pulaa alueen yrityksissä. Korkeakoulutuksen poistuminen alueelta vaikutti osaltaan myös Raahen kaupunkikuvaan ja palvelujen tarjontaan. Raahen kaupunki ja Koulutuskeskus Brahe ryhtyivät miettimään ratkaisua osaajapulaan yhdessä yrityselämän kanssa. Tämä yhteistyö johti Monikampus -toimintamallin kehittämiseen.
Toteutukset
Monikampus -toimintamalli on dynaaminen osaamisen ekosysteemi ja Raahessa Monikampus -mallia toteutetaan alustamallilla. Koulutuskeskus Brahe toimii alustana toiminnalle, jolla elinkeinoelämää palvelevat korkeakoulutukset tuodaan alueelle.
Vuodesta 2018 lähtien Raahe on tehnyt yhteistyötä Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa. KAMK on tuonut insinööri-, tradenomi- ja sairaanhoitajakoulutusta Raaheen. Koulutusta tarjotaan sekä päivämuotoisena että monimuoto-opetuksena. Raahen toisen asteen koulutuksessa opiskelevilla on myös mahdollista suorittaa väylä- ja polkuopintoja useisiin eri korkeakouluihin.
Raahen Monikampus -toimintamallissa yritysten osaamis- ja TKI-tarpeita pyritään ennakoimaan tilastotiedon ja kyselyjen avulla. Tarkoituksena on kerätä tietoa niin lyhyeltä kuin pitkältä aikaväliltä. Pitkän aikavälin osaamisen ennakointitieto on edellytys korkeakoulujen kanssa solmittaville strategisille kumppanuussopimuksille.
Linkit ja lisätietoa
www.brahe.fi/amk/monikampusmalli »
Yhteystiedot
Ketterää osaamista -hanke:
Sanna Holappa
Puh. 040 135 7172
sanna.holappa@brahe.fi
Sari Alajoki
Puh. 040 135 7163
sari.alajoki@brahe.fi