Seutukaupungit eli maakuntien kakkos- ja kolmoskaupungit ovat yleisesti teollistuneita ja työpaikkaomavaraisia seutukuntia (usein yli 100%), joissa useat eri alat kärsivät osaavan työvoiman puutteesta. Seutukaupungit tunnetaan usein vahvasta teollisista toimialoista ja monipuolisesta pk-yrityskentästä.
Seutukaupungeissa sijaitsevat yritykset ovat jo pidemmän aikaa viestittäneet osaavan työvoiman saatavuuteen liittyvistä vaikeuksista ja huoli työvoiman saatavuudesta tulevaisuudessa on kasvanut entisestään. Seutukaupunkien yrityskanta tarjoaa monipuolisia työskentelymahdollisuuksia eri ammattialojen taitajille ja työpaikkatarjonta lisääntyy sekä yritysten liiketoiminnan kasvusta että henkilöstön eläköitymisestä johtuen. Syntyvyyden laskun myötä tulevat ikäluokat eivät välttämättä riitä täyttämään kaikkia avautuvia työmahdollisuuksia. Seutukaupunkien elinvoimaa, veto- ja pitovoimaa on mahdollista kehittää koulutus- ja elinkeinosektorin tiiviillä yhteistyöllä.
Seutukaupungit tarjoavat laajaa osaamista erilaisiin työvoimatarpeisiin, mutta aina työvoiman tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa. Ilmiön osaselittäjiä voivat olla osaamisen kohtaantohaasteet, väestön ikärakenne, yritysten maantieteellinen sijoittuminen sekä työvoiman liikkuvuus eri työmarkkina-alueille tai -alueiden välillä. Samanaikaisesti seutukaupungeissa ja niiden lähialueilla on kuitenkin olemassa olevaa työvoimaa, jotka voisivat sopivien koulutuspolkujen kautta työllistyä työvoimapulasta kärsiville aloille.
Osalla nykyisistä työnhakijoista työllistymisnäkymät oman koulutus- ja osaamistaustan tehtäviin ovat hyvin heikot ja moni pohtiikin alanvaihtoa yhtenä työllistymismahdollisuutenaan. Monikampus Finland toimintamalli pyrkii vaikuttamaan myös tämän väestöryhmän työllistymiseen lyhyt- ja täsmäkoulutusten avulla. Vahvan työpaikkaomavaraisuuden ansiosta seutukaupungit ovat valtakunnallisesti merkittäviä työssäkäyntialueita joiden osaajatarvehaasteisiin on syytä tehokkaasti tarttua.
Yhteistyörajapinta osaamis- ja koulutustarpeisiin
Monikampuskoordinoijan tulee tehdä aktiivista yhteistyötä muun muassa yritysten, muiden työnantajien kuten kuntayhtymien, kunnalliset ja seudullisten elinkeinoyhtiöiden ja -toimijoiden sekä TE-palveluiden kanssa. Monikampuskoordinoijalla tulee olla sekä ajantasainen että ennakoiva tieto osaajatarpeista niihin vastaavien koulutusten järjestämiseksi.
Esimerkiksi Parkanossa toimii koulutuksen kehittämistyöryhmä ja Raahessa eri alojen työelämäfoorumit.
Parkano
Parkanon koulutuksen kehittämistyöryhmä
Parkanossa toimii koulutuksen kehittämistyöryhmä, johon kuuluu edustajia kaupungilta, kehitysyhtiöltä, alueella toimivien toisen asteen koulutuksenjärjestäjiltä sekä useista yrityksistä. Työryhmä kokoontuu noin 7–8 kertaa vuodessa. Työryhmän tarkoitus on ylläpitää ja kehittää koulutustarjontaa paikkakunnalla sekä varmistaa yrittäjien työvoiman saanti.
Toimenpiteitä kohdistetaan nuorten pitämiseksi paikkakunnalla. Toiminnassa hyödynnetään vuosikelloa, joten vuosittaiset toiminnat tulevat tehtyä. Työryhmässä keskustellaan ajankohtaisista haasteista, keksitään niihin ratkaisu ja sovitaan miten kukin asiaa eteenpäin vie. Monena vuonna on toteutettu nuorille ja heidän perheilleen vanhempainilta yrityksissä teknologialojen imagon muuttamiseksi. Tutustumisillat ovat olleet metalli- ja puualan yrityksiin. Niihin on kutsuttu yläkoululaisia, heidän vanhempiaan ja isovanhempiaan tutustumaan alan työpaikkoihin ja nykyaikaisiin työympäristöihin.
Raahe
Raahessa ennakoivaa osaajatarvekeskustelua käydään toisen asteen ammatillisen koulutuksen tutkintokohtaisissa työelämäfoorumeissa. Työelämäfoorumit kokoontuvat kaksi kertaa vuodessa. Työelämäfoorumeiden puheenjohtajat kokoavat kokouksissaan esille nousseet osaajatarpeet yhteen.
Ennakointi- ja tulevaisuusajattelu
Osaajatarpeisiin vastaamiseksi tarvitaan sekä pitkän tähtäimen ennakointi-ja tulevaisuusajattelua että nopeaa ja ketterää tarpeisiin vastaamista.
Esimerkkinä Jokilaaksojen osaamisen ennakoinnin tiekartta.
Raahe ja Ylivieska
Rohkeat Jokilaaksot – osaamisen ennakoinnin tiekartta, fasilitaattorina toimi MDI
Mitä haettiin?
Alueen oppilaitokset tarvitsevat ennakointia koulutusohjelmien suunnittelussa. Yritykset ja elinkeinoelämä voivat hyödyntää ennakointia varautuessaan tulevaisuuden trendeihin ja innovaatioihin. Kunnat puolestaan tarvitsevat ennakointia luodessaan kuntastrategioita yrittäjyyden edistämiselle, visiota aktiiviselle elinkeinoelämälle ja pohjaa yrittäjämyönteiselle ilmapiirille.
Ennakointi- ja visiotyössä pääsee perehtymään kotiseutuihin ja elinkeinoelämään. Osaamisen virtoja on ohjattava yhteen, jotta alueen potentiaali saadaan täysimittaisesti käyttöön.
Ennakoinnin tiekartan prosessikuvaus
Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI oli kirittänyt Jokilaaksojen seutukuntia kohti osaamisen ennakointia ja laatinut ennakoinnin tiekarttaa seuraavalle vuosikymmenelle. Ennakoinnin tiekarttaa valmisteltiin toteuttamalla syksyn 2019 aikana laaja dokumenttianalyysi ja tilannekuva neljän seutukunnan ennakoinnin käytänteistä.
Tiekarttatyötä tukemaan toteutimme MDI:n tietotyökalulla väestö- ja elinvoima-analyysit seutukunnittain. Järjestimme viisi keskustelevaa työpajaa, jotka keräsivät lähes 120 osallistujaa mukaan keskustelemaan ja luomaan yhteistä tahtotilaa. Toteutettiin virtuaalityöpajoina.
Tulos
Selvitystyön ja työpajojen perusteella MDI laati yhteenvedon, joka sisälsi aluetta koskevat trendit.
- Alueiden osaamisen erityiskysymykset ja osaamistarpeet
- Yhteiset tunnistetut haasteet ja yhteiset tunnistetut mahdollisuudet
- Kehittämistarpeet ja haasteet
- Mahdollisuudet ja vahvuudet
MDI tuotti yhteenvetona viestin alueelle ja laati ennakoinnin tiekartan tavoitteet ja toimenpiteet
- Vetovoiman ja pitovoima checklist jokaiselle seutukunnalle
- Osaamisen skenaariot koostettiin yleisten tunnistettujen muutostrendien ja osaamisen ennakoinnin työpajoissa saadun materiaalin pohjalta. Skenaarioanalyysin tarkoituksena oli osoittaa, minkälaisiin tilanteisiin osaamisen jatkuvassa ennakoinnissa tulee varautua.
- Onnistuneen ennakointiprosessin kaava
Työ jatkuu Monikampus -alustamallin kehittämisen kautta kunkin alueen tarpeista lähtien.