Osaamisen ennakointi
Tulevaisuusajattelu ja ennakointitaidot auttavat varautumisessa tulevien mahdollisuuksien ja haasteiden kohtaamiseen. Osaamisen ennakointi mahdollistaa parempien päätösten ja strategioiden muotoilun tulevaisuuden tarpeisiin vastaamiseksi ja kilpailukyvyn ylläpitämiseksi.
Seutukaupunkien kontekstissa osaamisen ennakoinnilla on erityinen merkitys, sillä se muodostaa keskeisen työkalun osaavan työvoiman saatavuuden varmistamisessa, mm. uusien koulutusten ja TKI-toiminnan saamiseksi alueelle.
Seutukaupungeissa osaamisen ennakointia toteutetaan monilla eri tavoilla ja monimuotoisissa ekosysteemeissä. Osaajatarpeiden tunnistaminen vaatii jatkuvaa vuorovaikutteista yhteistyötä alueen toimijoiden kesken, jotta tarpeet tunnistetaan oikea-aikaisesti ja kattavasti.
Tutustu, miten eri seutukaupungeissa osaamisen ennakointia toteutetaan
Keuruu
Ketterää osaamista -hankkeessa toteutettiin pieni kysely keuruulaisten toimijoiden ennakoinnin tavoista. Kyselyn tavoitteena oli kuvata käytännön työssä toteutuvia ennakoinnin tapoja paikallistasolla. Vähäisen vastausmäärän vuoksi kyselystä ei tehty erillistä raporttia, vaan vastausten pääpiirteitä kuvataan vain yleisellä tasolla. Jokainen vastaaja kertoo seuraavansa oman toimialansa yleisiä tiedotteita ja uutisointia. Myös lakivalmisteluja ja tulevia muutoksia seurataan aktiivisesti ja tutkimuksia ja julkaistua tilastotietoa jonkin verran.
Vastaajat kertoivat tekevänsä lähinnä ennakointia aikajänteellä puolesta vuodesta viiteen vuoteen. Esimerkiksi henkilörakenne ja mitoitukset, omien asiakkaiden toimintaan vaikuttavat muutokset ja uusiin työprojekteihin valmistautuminen tuotiin esille konkreettisina asioina, joissa ennakoinnin rooli on ollut erityisen merkityksellinen.
Niin lyhyen kuin pitkänkin aikavälin ennakointi on tärkeää. Ennakoinnista puhuttaessa kannattaa huomioida, että sinällään esimerkiksi tilastotiedot eivät yksin riitä. Saatuja tietoja on myös havainnoitava ja analysoitava. On tärkeää pohtia sitä, mitä tiedot tarkoittavat oman työn näkökulmasta, esimerkiksi millaisia uhkia ja mahdollisuuksia ne rakentavat. Tulevaisuus ei tule vain annettuna, vaan tulevaisuutta tehdään. Tilastojen ja raporttien seurannan lisäksi on tärkeää tehdä toivottuun tulevaisuuteen luotaavia päätöksiä.
Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta on tärkeää ymmärtää, miten nyt tehdyt päätökset vaikuttavat tulevaisuuteen. Onkin hyödyllistä kuvitella, mitä tulevaisuus voisi olla ja kuinka olisi mahdollista edetä kohti toivottua tulevaisuutta.
Ennakoinnista puhuttaessa on myös muistettava, että ennakointia ei kannata ulkoistaa tai vastuuttaa ainakaan kokonaan jollekin muulle. Ennakointi kuuluu kaikille ja jokaisen rivityöntekijänkin näkökulma on tärkeää tulevaisuutta suunnitellessa.
Keski-Suomen info-sivusto tarjoaa tietoa Keski-Suomen kehityksestä ja viestittää maakunnan tulevaisuustyöstä: info.keskisuomi.fi ». Keski-Suomen tulevaisuusryhmässä on mukana edustus myös Keuruulta. Osana alueellista tulevaisuustyötä tehdään myös osaamisen ennakointia. Toiminnassa hyödynnetään osaamisen ennakoinnin mallia. Keski-Suomen osaamisen ennakointiryhmä tekee ja kokoaa tietoa maakuntatasolla ja osittain myös seututasolla, info.keskisuomi.fi/osaamisen-ennakointi »
Alkuvuodesta koko Keski-Suomen alueella tehtiin osaamistarvekyselyä ja siihen saatiin hyvin vastauksia eri puolilta maakuntaa. Kysely toteutettiin osana Opetushallituksen (OPH) ja Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palveluskeskuksen (JOTPA) kanssa tehtävää ennakointiyhteistyötä. Kooste vastauksista löytyy täältä: https://keskisuomi.fi/wp-content/uploads/2023/03/Keski-Suomen_osaamistarpeiden_ennakointia_maaliskuu_2023.pdf
Raahe
Monikampus -toimintamallissa osaamisen ennakointi on ydinasia. Tarvitaan sekä pitkän että lyhyen aikavälin ennakointia. Lyhyen aikavälin ennakointi mahdollistaa nopean ja ketterän vastaamisen osaamistarpeisiin. Pitemmän aikavälin osaamisen ennakoinnilla vastataan strategisempaan koulutussuunnitteluun. Raahen Monikampus -mallissa alueelle on muodostettu koulutusorganisaatioiden ja yritys- ja elinkeinoelämän toimijoiden verkosto, joka vastaa ennakoinnin toteuttamisesta alueella. Osaamisen ennakointia tarvitaan, jotta alueelle osataan tuoda oikeanlaista koulutusta.
Raahessa osaamistarvetietoa kerätään mallilla, jossa hyödynnetään sekä saatavilla olevaa tietoa että alueella tuotettua tietoa. Alueella tuotettavaa tietoa on kerätty esimerkiksi suorakyselyillä yrityksiltä ja on myös pilotoitu tekoälyn hyödyntämistä osaajatarvetiedon keräämisessä. Ennakointinyrkki on eri toimijoista koostuva ryhmä, joka koostaa tiedot ja toteuttaa selvitykset. Raahessa ennakointifoorumina toimii niin kutsuttu korkeakoulutiimi, joka analysoi ja tuottaa johtopäätökset. Eri toimijat vievät ennakointiedot käytäntöön omissa organisaatioissaan alueen korkeakoulustrategian mukaisesti. Esimerkiksi Raahen kaupunki on tehnyt kumppanuussopimuksen Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa tutkintokoulutuksista.
Yhteystiedot
Ketterää osaamista -hanke:
Sanna Holappa
Puh. 040 135 7172
sanna.holappa@brahe.fi
Sari Alajoki
Puh. 040 135 7163
sari.alajoki@brahe.fi
Ennakointitietoa tuottavia ja ennakointia koordinoivia tahoja
Kansallista ennakointitietoa tuottavia ja ennakointia koordinoivia tahoja
Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (Jotpa)
Jotpa yhdistää työmarkkinoiden tarpeet ja ihmisten osaamisen sekä tarkastelee osaamisen ennakointia jatkuvan oppimisen näkökulmasta.
- Valtioneuvoston tulevaisuus- ja ennakointityö luo yhteistä ymmärrystä muutoksista päätöksenteon tueksi. Keskeistä valtioneuvoston tulevaisuustyölle ovat yhteistyö ja laaja osallistaminen.
Kansallinen ennakointiverkosto
- Tarjolla on blogikirjoituksia, podcasteja sekä valikoima koulutuksia ja ennakointityökaluja käyttöösi.
- opetushallitus ennakoi tulevaisuuden osaamis- ja koulutustarpeita yhdessä Osaamisen ennakointifoorumin kanssa.
Osaamisen ennakointifoorumi (OPH)
- OEF tuo koulutuksen ja työelämän eri osapuolet yhteiseen vuoropuheluun tulevaisuudesta. OEF tuottaa, analysoi ja levittää ennakointitietoa sekä nostaa ennakointitiedon pohjalta esille koulutuksen kehittämistarpeita.
- tuottaa näkemyksellistä tulevaisuustietoa, jonka tavoitteena on antaa välineitä vastuulliseen päätöksentekoon ja herättää yhteiskunnallista keskustelua.
- ELY-keskukset vastaavat alueensa lyhyen aikavälin työvoima- ja koulutustarpeen ennakoinnista ja analysoinnista sekä koulutuksen ja työmarkkinoiden kohtaamisen ennakoinnista.
- Ammattibarometri kertoo työ- ja elinkeinotoimistojen näkemyksen keskeisten ammattien kehitysnäkymistä lähitulevaisuudessa
- Tuottaa tietoa mm. siitä, miten pk-yritykset näkevät osaavan työvoiman saatavuuden olevan kasvun esteenä ja missä määrin pk-yrityksillä on aikeita lyhyellä aikavälillä työllistää lisää työntekijöitä
TEM (alueelliset kehitysnäkymät)
- ELY-keskusten yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien ja seutukuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä. On keskeinen osa lyhyen aikavälin alue-ennakointia.
- Sivustolla palvellaan valtionhallintoa, kansalaisia, kuntasektoria, yhteisöjä ja yrityksiä. Palvelun eri osioihin kootaan kuntia, kuntayhtymiä, Suomen alueita sekä valtiota koskevaa tietoa.
- Tuottaa tulevaisuuden kehityssuuntia luotaavaa ennakointitietoa sekä vahvistaa ihmisten tulevaisuusajattelua ja kykyä vaikuttaa tulevaisuuden kehityssuuntiin.
Esimerkkejä maakunnallisesta ennakointityöstä ja toimintamalleista
Varsinais-Suomen Ennakointiakatemia
- Ammatti- ja toimialojen rajoja ylittävä yhteistyöverkosto, joka yhdistää osaamis- ja koulutustarpeen ennakointiin käytettävät voimavarat maakunnassa
- https://ennakointiakatemia.fi/ennakointiakatemian-toimintamalli
- Ohjaa Lapin ennakointitiedon lähteille ja auttaa luomaan kuvaa Lapin tulevaisuuden näkymistä
- https://lapinluotsi.fi/lapin-ennakointityo/ennakoinnin-toimintatapa
- Tarjoaa lähtökohtia maakunnan eri toimijoiden niin strategiselle kuin toimenpidesuunnittelullekin ja näin tehostaa suunnittelua yhteiseltä tietopohjalta
- https://ennakointi.kymenlaakso.fi/ennakointipalvelu
- Löydät ajantasaisen tilannekuvan ja seurantatiedot maakunnan kehityksestä, pääset hahmottamaan tulevaisuutta trendien ja kehityskulkujen valossa sekä jakamaan tulevaisuustietoa ja -näkemyksiä
- https://esavoennakoi.fi/toimintaymparisto
- https://esavoennakoi.fi/osaamistarpeiden-ennakointi
- Maakunnallisen tilastopalvelun ja ennakointitoiminnan viestintäkanava, julkaistaan ajankohtaista tietoa päätöksenteon ja ennakoinnin tueksi
- Ennakoi alueellisia pitkän ja keskipitkän aikavälin osaamis- ja työvoimatarpeita osana koulutustarpeiden ennakoinnin yhteensovittamista
- Palvelee maakunnan eri tahojen päätöksentekoa ja auttaa rakentamaan yhteistä näkemystä Keski-Suomen tulevaisuudesta
Esimerkkejä tekoälyn hyödyntämiseen osaamistarpeiden ennakoinnissa ja osaamisen tunnistamisessa
eknologiateollisuuden Osaamisdatan playbook
- 3 AMK:n tuottama tekoälyä soveltava palvelu, jota voi hyödyntää työpaikkojen ja kurssien etsimiseen sekä opinnäytetyön aiheen kartoittamiseen
- https://www.3amk.fi/2022/04/26/tekoalytiimin-careerbotin-kayttoonotto/
- https://dev-3amk.rahtiapp.fi/
Microcompetencies-palvelu (HeadAi)
- palvelu auttaa työn, tekijöiden ja osaamisen kohtaamista tekoälyn avulla
Esimerkkejä alueellista ennakointia toteuttavista tahoista
- Oppilaitokset
- ELY
- TE-toimisto
- Yrityspalvelut/kaupungit/kunnat
- Yritykset
- Kauppakamari
- Yhdistykset ja järjestöt
- Muut alueen hankkeet
- Em. toimijoiden muodostavat verkostot/ekosysteemit
Ketterää osaamista -hankkeen ennakointiwebinaarit
Tekoälyn hyödyntäminen osaamisen ennakoinnissa ja tunnistamisessa -webinaari 28.3.2023
Miten ja ennen kaikkea miksi hyödyntää tekoälyä osaamisen ennakoinnissa ja tunnistamisessa? Harri Ketamo, pitkän linjan tekoälytutkija ja Headain toimitusjohtaja, johdatti webinaarissa tekoälyn teemaan. Opit, miten analytiikkaa ja dataa voi hyödyntää osaamisen ennakoimisessa ja tunnistamisessa. Webinaari käsitteli sitä, miten lähteä liikkeelle tekoälyn käyttöönotossa ja millaiset ovat EU:n suuntaviivat osaamisdatan tulevaisuuden älykkäälle käytölle.
Katso webinaaritallenne!
Tulevaisuusajattelu ja osaamisten ennakointi -webinaari 26.4.2023
Tulevaisuusajattelu ja ennakointitaito auttaa valmistautumaan tulevaisuuden mahdollisuuksiin ja haasteisiin, tekemään parempia päätöksiä ja suunnitelmia tulevaisuutta varten sekä pysymään kilpailukykyisenä.
Webinaarin tavoitteena oli lisätä ymmärrystä tulevaisuusajattelusta ja tarjota keinoja ennakointitaitojen kehittämiseen! Webinaarin fasilitoijina toimivat Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen asiantuntijat Johanna Ollila ja Kaisa-Maria Suomalainen.
- Mitä tarkoittaa tulevaisuusajattelu ja ennakointitaito?
- Miksi tulevaisuusajattelu ja ennakointitaito ovat tärkeitä osaamistarpeiden tunnistamisessa?
- Ennakointityökaluja ja -menetelmiä
- Tulevaisuusajattelu- ja ennakointiharjoitukset
Katso webinaaritallenne!
Lue lisää